IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top
  • DOŁĄCZ DO NAS!
  • social icon
  • social icon
  • social icon

Składniki:

- miodowy sos winegret
- około ½ szklanki wrzącego bulionu
- po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół, np. natki pietruszki i bazylii
- 2 garście rukoli (50g)
- 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni
- ½ granatu, wyłuskane ziarenka
- 10 dojrzałych czerwonych winogron, przekrojonych na połówki i wypestkowanych
- około 60 g sera koziego, pokruszonego
- kilka łyżek tartego Parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Przygotować miodowy sos winegret (można zwiększyć proporcje sosu o połowę i nie dodawać czosnku).Kaszkę kuskus wsypać do salaterki i zalać wrzącym bulionem 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy, odstawić na 10 minut do namoczenia (kaszka powinna wchłonąć cały bulion i być sypka). Przemieszać i dodać świeże zioła, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde łodyżki i włożyć do salaterki z kaszką. Dodać orzeszki pinii, ziarenka granatu oraz winogrona. Wymieszać z kawałkami sera koziego. Przed samym podaniem polać sałatkę winegretem i posypać tartym Parmezanem. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.