IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top
  • DOŁĄCZ DO NAS!
  • social icon
  • social icon
  • social icon

Składniki:

- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 2 pigwy
- 1 cebula
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 300 ml wody
- 50 g miodu
- 50 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżeczka anyżu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, olej

 

Sposób przygotowania:

Pigwy obrać, przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka i zalać całkowicie wodą i winem z dodatkiem cukru, miodu, soku z cytryny oraz cynamonu i anyżu. Gotować 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Polędwiczkę pokroić w 8 kawałków i rozpłaszczyć lekko dłonią. Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Pigwę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 4 łyżki zalewy w której wcześniej się gotowały i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. Resztę zalewy zostawić na ogniu aby zredukować płyn. Pod koniec pieczenia cebulę posiekać w piórka i zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Medaliony z polędwiczki dodać do cebuli i podsmażać około 5 minut. Razem z cebulą przełożyć do pieca na podpieczoną pigwę, dodać pozostały płyn z gotowania pigwy. Wyjąć po upływie 5 minut.