IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top
  • DOŁĄCZ DO NAS!
  • social icon
  • social icon
  • social icon

Składniki:

- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 2 łyżki żelatyny
- 2 owoce granatu
- ½ szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Z przekrojonych granatów przecisnąć sok. Pamiętając, żeby zostawić kilka ziarenek do dekoracji.  Do garnka wsypać cukier, wlać sok i gotować na dużym ogniu, aż syrop zgęstnieje.  Doglądać i mieszać przez ok. 10-12 minut.  Tyle powinno wystarczyć by syrop był gęsty.  Odstawić w chłodne miejsce by ostygł. W tym czasie syrop jeszcze zgęstnieje.
W garnuszku rozpuścić żelatynę z 2-3 łyżkami z dodatkiem podgrzanego mleka. Wymieszać dokładnie, by nie powstały grudki.
Pozostałe mleko, śmietankę, cukier i likier zagotować na małym ogniu, dodać żelatynę. Dokładnie mieszamy i studzimy, a następnie przelewamy do szklanek
Każdą ze szklanek przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na noc lub przynajmniej kilka godzin.
Po stężeniu deseru wystarczy tylko polać go syropem z granatów, udekorować ziarenkami oraz posypać startą czekoladą.