IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top
  • DOŁĄCZ DO NAS!
  • social icon
  • social icon
  • social icon

GRANAT

Właściwości granatu:
- neutralizuje stres oksydacyjny oraz posiada właściwości antyoksydacyjne
- wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo – naczyniowy, jest polecany przy niewydolności serca, nadciśnieniu, miażdżyc, zakrzepicy
- reguluje metabolizm – polecany przy cukrzycy i wysokim poziomie cholesterolu
- działa regenerująco, bakteriostatycznie i przeciwzapalnie
- posiada właściwości przeciwutleniające
- właściwości przeciwzapalne – polecany przy artretyzmie, reumatyzmie
- wysoka zawartość flawonoidów i polifenoli zawarta w sokach z granatów chroni organizm przed atakiem wolnych rodników i tym samym stanowi doskonałą broń w walce z chorobami nowotworowymi

Owoc granatu, nazywany także rajskim owocem pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców.
Początki upraw granatu sięgają 5 tysięcy lat p.n.e. Starożytni Grecy i Egipcjanie czcili tę roślinę jako świętą, natomiast w starożytnej medycynie Chińskiej sok z granatów był uważany za źródło długowieczności i „skoncentrowane życie”.

Owoc granatu jest bogaty w witaminy: A, C, E, B1, B3, B6 oraz wapń potas, żelazo, cynk, miedź i
selen. Zawiera również błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne.