IE Warning
Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!
Back to top
  • DOŁĄCZ DO NAS!
  • social icon
  • social icon
  • social icon

Składniki:

- 2,25 kg pigwy
- 330 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 L zimnej wody
- 3 duże, wyciśnięte pomarańcze
- 450 g cukru żelującego 3:1

 

Sposób przygotowania:

Do dużej miski w wodą dodać sok cytrynowy. Owoce pigwy umyć i obrać. Pokroić na kawałki i natychmiast przekładać do miski z wodą. W ten sposób owoce się nie przebarwią. Wycisnąć z pigwy sok w sokowniku. Wymieszać sok z pigwy z sokiem pomarańczowym i z cukrem. Przelać wszystko do garnka o grubym dnie i zagotować na dużym ogniu. Gotować przez 3 minuty. Przelać dżem do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywki i postawić do góry dnem, aż wytworzy się próżnia.